Sile laa bce blog sye , ade kt bwh niey...try tgk jap ^_* Jeng!3
.

Friday, December 3, 2010

Cerita Tentang RM10..............


Seorang bapa pulang ke rumah dalam keadaan letih disambut oleh anak lelakinya yang berusia tujuh tahun di muka pintu.
“Ayah, boleh tak Eyman tanya satu soalan?”
“Ya, nak tanya apa?”
“Berapa pendapatan ayah sejam?”
“Itu bukan urusan kamu. Buat apa nak sibuk tanya?”
“Eyman saja nak tahu ayah. Tolonglah bagi tahu berapa ayah dapat sejam bekerja di pejabat?”
“20 ringgit sejam.”
“Oh…” kata si anak sambil tunduk menekur lantai. Kemudian memandang wajah ayahnya semula sambil bertanya, “Ayah….boleh tak Eyman pinjam sepuluh ringgit daripada ayah?”
Si ayah menjadi berang dan berkata, “Oh, itu ke sebabnya kamu tanya pasal pendapatan ayah? Kamu nak buat apa sampai mintak sepuluh ringgit? Nak beli barang mainan lagi? Jangan nak membazir. Ayah kerja penat-penat bukan untuk buang duit sebarangan. Sekarang pergi balik ke bilik dan tidur, dah lewat dah ni…”
Kanak-kanak tujuh tahun itu terdiam dan perlahan-lahan melangkah kembali ke biliknya. Si ayah duduk di atas sofa dan mula memikirkan mengapa anaknya yang kecil itu memerlukan duit sebanyak itu. Kira-kira dua jam kemudian si ayah kembali tenang dan terfikir kemungkinan anaknya benar-benar memerlukan duit untuk keperluan di sekolahnya kerana anaknya tidak pernah meminta wang sebanyak itu sebelum ini. Dengan perasaan bersalah si ayah melangkah menuju bilik anaknya dan membuka pintu.
Didapati anaknya masih belum tidur. “Kalau kamu betul-betul perlu duit, nah ambillah sepuluh ringgit ini,” kata si ayah.
Kanak-kanak itu segera bangun dan tersenyum girang. “Terima kasih banyak ayah,” katanya begitu gembira. Kemudian dia tercari-cari sesuatu di bawah bantalnya dan mengeluarkan sekeping not sepuluh ringgit yang sudah renyuk.
Bila ternampak duit itu si ayah kembali berang. “Kenapa kamu mintak duit lagi sedangkan kamu dah ada duit sebanyak itu? Dari mana kamu dapat duit di bawah bantal tu?” Jerkah si ayah.
Si anak tunduk tidak berani merenung wajah ayahnya. “Duit ini Eyman kumpul dari belanja sekolah yang ayah beri setiap hari. Eyman minta lagi 10 ringgit sebab duit yang Eyman ada sekarang tak cukup,” jawab si anak perlahan.
“Tak cukup untuk beli apa?” soal balik si ayah.
“Ayah, sekarang Eyman sudah ada 20 ringgit. Ayah ambil duit ni. Eyman nak beli sejam dari masa ayah. Eyman nak makan malam bersama ayah,” jawab si anak tanpa berani memandang wajah ayahnya.
Dengan linangan air mata, baru si ayah benar-benar faham maksud anaknya itu….
“INGATLAH DUHAI AYAH YANG TERCINTA…BUKAN SEKADAR WANG ATAU BENDA SEMATA-MATA YANG KELUARGA KITA HARAPKAN, TETAPI UKHWAH KASIH SAYANG YANG ADIK HENDAKKAN… ADIK SEDIH BILA TENGOK ORANG LAIN SERONOK BERMAIN DENGAN AYAH-AYAH MEREKA, TAPI APE YANG ADIK DAPAT??? KESUNYIAN KASIH DARI SEORANG AYAH… DAHLAH IBU TELAH LAMA TINGGALKAN KITA, ADIK XD SAPE2 LAGI SELAIN AYAH… DGN 20 RINGGIT NIE ADIK HARAP ADIK DAPAT MERASAI SEJAM JE KASIH AYAH…ADIK TAKUT ADIK X SEMPAT MERASA IANYER LAGI..=( ADIK SAYANGKAN AYAH”

1 membe blogsipot yg komen!!!:

Post a Comment